Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové
24.04.2024

zpět


Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.
Koncert zařazený v rámci celonárodního projektu Rok české hudby přinese posluchačům do sálu Filharmonie Hradec Králové díla pěti českých skladatelů žijících či tvořících většinou na přelomu 19. a 20. století. První skladba večera, Předehra k rytířské komedii, pochází z pera skladatele Jaromíra Weinbergera a je výbornou ukázkou jeho úžasné obratnosti a instrumentační jistoty. Dále jsou na programu melodramy tří českých autorů, kteří jsou shodou okolností všichni nositeli křestního jména Otakar. První z nich, Otakar Ostrčil, byl žákem Zdeňka Fibicha a později se stal také šéfem opery Národního divadla. Díky jeho více citovému pojetí přebírá v jeho melodramech dominantní roli hudba. Při koncertě zazní Ostrčilova Balada česká na slova stejnojmenné básně Jana Nerudy. Autorem dalšího díla, rovněž na slova Nerudovy básně, je Otakar Zich, který působil v době kompozice uvedeného melodramu Romance o černém jezeře jako středoškolský profesor matematiky a fyziky a jako hudební kritik. Později se stal univerzitním profesorem estetiky. Na letošní Rok české hudby připadá „čtyřkové“ výročí jeho úmrtí (v roce 1934). Třetím z Otakarů je potom Otakar Jeremiáš a na programu koncertu zazní jeho melodram Romance o Karlu IV., opět z Nerudovy sbírky Balady a romance. Jeremiáš se později stal šéfem rozhlasových symfoniků a opery Národního divadla.
Stěžejní skladbou koncertu je Symfonie č. 3 e moll od Zdeňka Fibicha. Ač byl sám Fibich v našich končinách velkým průkopníkem melodramu a v dějinách hudby mu patří dokonce světové prvenství v uvedení scénické formy melodramu (Hippodamie), je tento žánr v programu koncertu přenechán jeho následovníkům a uvedena symfonie výborně vystihující romantiku v titulu koncertu. Fibich sám měl pohnutý životní osud a tak, snad aniž by si to sám přál, bývá pokládán za představitele skutečně romantické osobnosti. Během dvou let přišel o syna, svou ženu a dceru. Jeho druhé manželství, i přes narození syna, nebylo šťastné a útěchu našel v mimomanželském vztahu se svou dřívější žačkou Anežkou Schulzovou, která se stala také jeho múzou, uměleckou partnerkou, libretistkou a hudební kritičkou. Právě Symfonie č. 3 v sobě nese odraz Fibichových životních peripetií a výrazný dramatický náboj.
V roli recitátora vystoupí herec Miroslav Táborský a taktovky se chopí zkušený dirigent Petr Vronský. Pro zájemce je připravena beseda s Lukášem Hurníkem od 18:30 hod. v kavárně Filharmonie Hradec Králové (v suterénu budovy). Posluchači se mohou dozvědět bližší informace a zajímavosti o dílech a jejich skladatelích uváděných na programu koncertu.
Příštím a posledním koncertem Bílé řady v této sezóně bude ve čtvrtek 30. května Koncert pro orchestr pod vedením šéfdirigenta Kaspara Zehndera. Posluchači z Hradce Králové i okolí se již mohou těšit také na první z oblíbených mezisezónních Open Air koncertů, který Filharmonie Hradec Králové chystá 20. června na Malém náměstí. S královéhradeckými filharmoniky si přijede zahrát Tomáš Kačo, český klavírista a skladatel mezinárodního renomé, který zde představí také svou skladbu Fantasy Open Air.
V květnu a červnu probíhá každoročně ve Filharmonii Hradec Králové prodej předplatného na příští sezónu, a tak mohou již nyní zbystřit všichni stávající a také noví zájemci. Nabídka žánrů je opět pestrá a zahrnuje širokou škálu od klasické hudby přes crossoverové projekty a koncerty pro rodiny s dětmi až po varhanní nebo soudobou orchestrální hudbu. Kromě stálého místa v hledišti získávají předplatitelé také znatelné výhodnější cenu vstupného. Aktuální informace a podrobnosti o programu získají návštěvníci na webových stránkách www.fhk.cz nebo na Facebookové stránce Filharmonie Hradec Králové.

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

Do Klicperova divadla zavítá Barbora Poláková

Do Klicperova divadla zavítá Barbora Poláková

V neděli 1. prosince se v Klicperově divadle uskuteční koncert Barbory Polákové v rámci jejího připravovaného turné Něhy.

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist