Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

VIZOVICKÉ TRNKOBRANÍ 2024

VIZOVICKÉ TRNKOBRANÍ 2024

23. - 24. SRPNA 2024, VIZOVICE, AREÁL LIKÉRKY R. JELÍNEK

Hrady 2024

Hrady 2024

19. - 20. ČERVENCE 2024, KUNĚTICKÁ HORA U PARDUBIC

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

Na tři dny inspirace zve od čtvrtka KreatFest
09.05.2024

zpět


Na tři dny inspirace zve od čtvrtka KreatFest Už tento čtvrtek 9. května odstartuje druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení KreatFest. Třídenní program nabídne setkání s umělci z celé České republiky, ale i ze zahraničí. Svoje aktivity představí také finalisté Evropského města kultury – vítězné Budějovice 2028 a Broumov 2028+. Mimo sdílení zkušeností budou pro návštěvníky připraveny také přednášky a workshopy v prostorách pořádajícího Centra uměleckých aktivit, Knihovny města Hradec Králové a v Centru kreativního muzejnictví Královéhradeckého kraje.
Inovativní metody učení prostřednictvím propojení pedagogů s kreativci – tak vnímají kreativní učení Ilona Havlíčková a Petra Kultová z Centra uměleckých aktivit.
„Učení má mnoho podob, my vidíme jeho budoucnost ve spojení s kreativitou. Zveme vás načerpávat inspiraci na KreatFest čili festival kreativity a kreativního učenív Královéhradeckém kraji a poznávat nejrůznější formy, jak propojovat tvořivost, umění a vzdělávání,“ zve návštěvníky na festival konzultantka kreativity Petra Kultová z Centra uměleckých aktivit.
Na workshopech v Centru uměleckých aktivit se můžete od čtvrtečního rána naučit správně prezentovat s lektorkou Kateřinou Fikejzovou Prouzovou, která mj. ovládá umění jevištní mluvy.
Odpolední program přinese sdílení zkušeností z Norska s odbornicí na kreativní učení Marií Othilie Hundevadt. Její příspěvek Can art be key to the development of children´s executive functions of the brain? (Může být umění klíčové pro rozvoj dětského mozku?) vychází z výzkumu, který zkoumá vliv zařazení umění do výuky na kognitivní funkce mozku.
V pátek nabízí Centrum uměleckých aktivit seznámení s pixelací čili animační technikou využívající vlastní tělo. Workshop povede lektorka Tereza Štěpánková. Barevnou lázeň pro návštěvníky připravila Lenka Dlabolová. Její workshop je vhodný pro ty, kdo se nebojí umazat. Slibuje totiž zapojení všech smyslů i nespoutanou radost z tvorby.
Páteční kulatý stůl připravily Budějovice 2028 ve spolupráci s CUAHK. „Kulatý stůl je příležitostí k tomu, aby aktéři na poli kreativního vzdělávání dostali prostor pro společnou debatu nad otázkami, které je pálí a mohli sdílet své potřeby a dobrou praxi,“ dodává k programu Kultová.
Do KreatFestu se letos poprvé zapojí také Centrum kreativního muzejnictví Královéhradeckého kraje (CKM KHK). V jejich nově rekonstruovaných prostorách se účastníci seznámí s možnostmi využití umělé inteligence (AI) při přípravě vzdělávacích akcí, propagaci a dalších kreativních činnostech.
Objevovat místo budou v CKM KHK účastníci workshopu Elišky Hájkové ze Střediska ekologické výchovy SEVER Horní Maršov. Na mediální propagaci kultury si posvítí Martina Vašíčková z České tiskové kanceláře.
Knihovna města Hradec Králové se v rámci KreatFestu zaměří na umění vyprávět. Lektorem storytellingu a učitelem vyprávění bude Martin Hak, který své zkušenosti předává už více než dvacet let dětem i dospělým.
Inovativní způsob výuky hudby a performativního umění pro děti ze sociálně problémového prostředí představí mimo jiné rakouští lektoři Hannes Schoggl a Christian Kausel z hudební školy Superar Wien v Rakousku. Workshop organizuje Broumov 2028+ v rámci projektu Na jeviště II.
Zkušenosti z Dětské galerie Lapidárium v Broumově bude předávat vedoucí galerie Pavla Semeráková. Tématem klimatické změny a adaptace krajiny na klimatickou změnu do výuky se zabývá Šárka Vávrová z Maiwaldovy akademie spadající pod Vzdělávací a kulturní centrum Broumov. Aktuální téma Jak zapojit novou generaci do obnovy krajiny ukáže na nových technologiích, nabídne ale také diskuzi a aktivity zaměřené na to, co může pro zachování krajiny udělat každý.
---
Podrobný program, přehled festivalových míst a registrace najdou zájemci na stránkách cuahk.cz.
Pokud není uvedeno jinak, cena jednoho workshopu je 150,- Kč,účast na debatách a setkáních se zahraničními odborníky je zdarma. Využít lze zvýhodněné vstupné na celý festival ve výši 450,- Kč, které zahrnuje 3+1 vstupenek zdarma včetně vstupu na zahajovací večerní program. Počet míst na workshop je limitovaný, doporučujeme zajistit si své místo včas. Prodej vstupenek na místě nemůžeme garantovat.
Letošní ročník propojuje významné krajské aktéry na poli kreativního učení – Centrum uměleckých aktivitv roli hlavního organizátora, Centrum kreativního muzejnictví Královéhradeckého krajeKnihovnu města Hradec Královéa Vzdělávací a kulturní centrum Broumov.KreatFest je také součástí regionálního programu Festivalu umění a kreativity ve vzdělávání.

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV PROKŮPEK

VÁCLAV PROKŮPEK

Kůň - přítel člověka. Tato nádherná zvířata učarovala Václavu Prokůpkovi od dětství.

MIRKO ELIÁŠ

MIRKO ELIÁŠ

Nebudu předstírat neznalost. Choceň ani Chvojenec v Královéhradeckém kraji samozřejmě neleží.

JOSEF VÁCHAL

JOSEF VÁCHAL

Někdy je těžké vybrat z krajanů někoho obecně známějšího, tentokrát však nastal opačný extrém. Od 5. do 11. května jako by se s výročími slavných roztrhl pytel. Vítěz Závodu míru cyklista Jan Moravec, spisovatel a dramatik Jiří Šotola, významný hradecký starosta Josef Václav Bohuslav Pilnáček…

Tiskové zprávy

Devátý ročník Pernštejnlove bude Bez zábradlí, s Goethem, Miroslavem Táborským i milovanou Tramtarií. Dnes startuje předprodej

Devátý ročník Pernštejnlove bude Bez zábradlí, s Goethem, Miroslavem Táborským i milovanou Tramtarií. Dnes startuje předprodej

Rádi se zamilováváte? Tak přijďte na pardubický zámek zažít pravou letní lásku. I letos můžete v kulisách renesanční památky prožít celou řadu divadelních her o lásce, vztazích a vášních. Devátý ročník festivalu Pernštejnlove se bude konat od 30. července do 3. srpna a nabídne jedenáct divadelních představení a bohatý doprovodný program. Hlavními lákadly budou Komedie o komikovi s Miroslavem Táborským v titulní roli, představení Láska z mládí pražského Divadla Bez zábradlí a groteska Čekání před nebeskou bránou, se kterou dorazí pardubickým publikem milované Divadlo Tramtarie z Olomouce. Předprodej vstupenek startuje v pondělí 20. května ve 20 hodin.

Jak daleko může zajít šikana na základní škole, odhalí nový film Vzor

Jak daleko může zajít šikana na základní škole, odhalí nový film Vzor

Slovinsko-česko-italsko-srbský snímek představuje trailer a 6. června vstoupí do kin

V červnu se otevřou ateliéry v celém Královéhradeckém kraji, zahájení bude ve Skalici

V červnu se otevřou ateliéry v celém Královéhradeckém kraji, zahájení bude ve Skalici

Už 12. ročník víkendového výtvarného festivalu se uskuteční v Královéhradeckém kraji a v sousedních regionech 14.-16. června. Do otevřených ateliérů, dílen, muzeí a galerií zvou návštěvníky řemeslníci, umělci, designeři i tvůrčí spolky a skupiny. Zahájení letošního ročníku se chystá v Galerii Luxfer Open Space v České Skalici. Dny otevřených ateliérů (DOA) jsou ideální příležitostí vyrazit na výlet po kraji a užít si program třeba i s dětmi.

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist