Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce - ČT Author Cup

Probíhající soutěže

OZVĚNA ALP

OZVĚNA ALP

Na programu: Fabian Müller, Mike Maurer, Richard Strauss
19. ZÁŘÍ 2024 V 19.30 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

TELEMANNIA

TELEMANNIA

V rámci cyklu Hradecká nokturna
ČTVRTEK 26. ZÁŘÍ 2024 V 19.30 HODIN
Aula Obchodní akademie (býv. Ústav hluchoněmých), Pospíšilova tř. 365, HK

ETC… + MALÝ BOBR

ETC… + MALÝ BOBR

„OLIN“ NEJEZCHLEBA SE ČLENY MIŠÍKOVÝCH ETC…
+ POCTA PETRU SKOUMALOVI
10. ŘÍJNA 2024 V 19 HODIN, ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  ZÁŘÍ 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Doporučujeme #kulturní akce

Klicperovo divadlo uvede Lovu zdar
28.05.2024

zpět


 Klicperovo divadlo uvede Lovu zdar
Tygře, tygře, žhavě žhneš
v noci, jíž jak lesem jdeš!
 
Jako poslední premiéru sezony 2023/24 uvede Klicperovo divadlo inscenaci Lovu zdar! (Přes kosti mrtvých). Původní adaptaci podle románu Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých polské autorky Olgy Tokarczuk zpracoval Martin Satoranský, který je současně režisérem inscenace. Diváci se mohou těšit na eko-kriminální příběh s mysteriózním nádechem a dvěma srnami. Premiéry se uskuteční 31. 5. a 1. 6. 2024 od 19:00 ve Studiu Beseda.
 
Olga Tokarczuk (1962) patří bezesporu k nejznámějším současným polským spisovatelkám. Počátky její tvorby spadají do 90. let minulého století. Svůj prozaický debut Cesta lidí knihy vydala v roce 1993, ale do širšího povědomí se dostala až díky své knize Pravěk a jiné časy z roku 1996. V současnosti má na svém kontě autorství necelých dvou desítek knih. Proslavila se nejen jako držitelka Nobelovy ceny za literaturu a prestižní Man Bookerovy ceny (za román Běguni), ale také jako ekologická aktivistka, feministka a bojovnice za práva menšin. V jejích knihách se často objevují témata cesty, hledání domova, hluboké vazby k místu nebo smrti jako nedílné součásti života. Sama říká, že literatura slouží k tomu, aby lidmi zatřásla, aby je probrala. Možná proto její postavy často přistupují k nějakému druhu společenské vzpoury.
 
Román Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých, který bývá označován jako eko-kritika, eko-detektivka či morální thriller, vyšel v češtině v roce 2010. Tokarczuk v něm otevírá nejen ekologická témata, ale také otázky etické a hluboce mravní. Přesto se jedná o svižný román obsahující velké množství humoru a nadsázky. O jeho kvalitách svědčí i fakt, že si ho v roce 2017 vybrala ke zfilmování známá polská režisérka Agnieszka Holland.
V Klicperově divadle uvádějí tvůrci zcela nový pohled na tento příběh. Hra a inscenace Lovu zdar! (Přes kosti mrtvých) je autorskou adaptací, která zachovává kostru a motivy původního příběhu, v mnohém jej ale rozšiřuje a dává větší prostor i dalším postavám a hrdinům. Zároveň ho doplňuje o několik písní různých žánrů a prvky loutkového divadla.
Kdesi na česko-polském pomezí se na náhorní plošině choulí několik domečků. V drsných přírodních podmínkách má osada jen několik stálých obyvatel. Jedním z nich je i inženýrka Jana Dušejková, které osamělý život v přírodě vyhovuje, pomáhá jí na její „potíže“. Stará se o plošinu, žije spokojeně se svými psy a k uspokojení občasné potřeby lidského kontaktu jí stačí soused Mátoha a pár přátel z nedalekého městečka. Zdánlivě idylický život ale brzy naruší nečekané události. Od chvíle, kdy Jana s Mátohou naleznou mrtvého souseda, začne osadu i městečko obcházet strach. Kdesi na česko-polském pomezí se rozjíždí kriminální pátrání…
 
„Příběh Jany Dušejkové je o svéhlavosti a libovůli. Ale i o morálce, hodnotách a našem vztahu ke světu. Je o překročení hranic. Naše adaptace, pak zkoumá, kde je hranice mezi aktivismem a fanatismem a co člověka může přes tuto hranici postrčit. Je o zpochybňování dogmat. Tím, že nás vystavuje extrému, který nechápeme, nás nutí přemýšlet, nakolik jsou naše vžité postoje a životní strategie skutečně platné a nakolik jde jen o zvyk. Nechci být konkrétnější, abych neprozrazoval těm, kdo román nebo jeho filmovou adaptaci neznají.“ říká o připravované inscenaci režisér Martin Satoranský.
 
„Pokud společnost dlouhodobě nedostatečně řeší nebo přímo ignoruje nějaký problém, může tím dotlačit jednotlivce (stejně jako jednu z našich postav), který se cítí nevyslyšen, k extrémnímu činu. Takové činy bývají neomluvitelné a daleko vymknuté všem myslitelným společenským hranicím. Současně ale většinou přitáhnou k danému problému potřebnou pozornost. Tady potom vyvstává nejen otázka osobní zodpovědnosti za své jednání, ale i zodpovědnosti kolektivní.“ Dodává dramaturgyně Iva Hronešová.
 
K mysterióznímu zabarvení děje románu přispívají svojí nezaměnitelnou atmosférou také texty anglického básníka a malíře Williama Blakea. V připravované inscenaci Lovu zdar posloužily Blakeovy básně jako základ a inspirace pro hudební zpracování. Autorem hudby k inscenaci je Jan Skorunka, známý nejen Hradečanům jako stěžejní člen kapely Malone. O své první tvorbě pro divadlo říká: „Začal jsem zhudebněním básně Tygr. Nejprve jsem vzal do ruky kytaru a vymyslel jednoduchý melodický motiv za doprovodu několika akordů. To jsem poté doplnil bicími nástroji, basou, elektrickým pianem, trubkou a ambientní smyčcovou plochou. Tato píseň se poté stala důležitým odrazovým můstkem a jakousi studnicí zvukových nápadů, ze kterých jsem mohl čerpat v dalších skladbách. Svojí hudbou se snažím okořenit děj představení a hlavně pomoci Martinovi naplnit jeho kreativní vizi.“
 
Režie: Martin Satoranský
Dramaturgie: Iva Hronešová
Výprava: Hana Kessnerová, Klára Pavlíčková
Hudba: Jan Skorunka
 
Obsazení:
Jana Dušejková: Zora Valchařová Poulová
Mátoha, soused: Jan Bílek
Dion, ajťák u policie: Vojtěch Říha
Dobré Zprávy, prodavačka v sekáči: Martina Czyžová
Małgorzata, manželka předsedy: Lucie Andělová
Náčelník, Předseda, Šelest: Filip Richtermoc
Srny: Lucie Andělová, Martina Czyžová
 
Inspice a nápověda: Karel Pešek
 
České premiéry 31. května a 1. června 2024 ve Studiu Beseda

Všichni dobří rodáci

CARMEN MAYEROVÁ

CARMEN MAYEROVÁ

Divadelní a filmová herečka Carmen Mayerová se dostala do našeho kraje opravdu zvláštní náhodou. Tatínek, architekt a akademický malíř Charles Mayer, potkal maminku, která pocházela z baleárského ostrova Mallorca, na svých cestách ve francouzském Cannes.

JOSEF KAREL ŠLEJHAR

JOSEF KAREL ŠLEJHAR

„Soudím, že spisovatel nezná duše jiných, nýbrž jen svou."
„Byla vždy temnost ve mně, neštěstí a hrůza.“

BENJAMIN PATOČKA

BENJAMIN PATOČKA

Jak se může stát syn hajného světovým houslařem? Kromě nadání musí mít také štěstí. Benjamin Patočka, který se narodil 31. srpna právě před sto padesáti lety, měl obojí.

Tiskové zprávy

OCHUTNEJ TO NEJLEPŠÍ

OCHUTNEJ TO NEJLEPŠÍ

Vážení milovníci vína.
Prázdniny jsou za námi a před námi podzim plný vína a skvělých zážitků. Z celkem 1 370 vzorků vín od 165 vinařů z Čech i Moravy jsme pro vás vybrali to nejlepší. Vína si můžete ochutnat v pultové degustaci, v řízené degustaci nebo si je objednat přímo domů! Neváhejte a nákup neodkládejte. Zásoby i počty vstupenek jsou omezené!

Nové výstavy v Galerii moderního umění v Hradci Králové

Nové výstavy v Galerii moderního umění v Hradci Králové

Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) otevírá dvě nové výstavy. K vidění budou práce na papíře Jiřího Načeradského a monumentální figurativní obrazy Gabriely Slaninkové. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 5. září v 18:00.

Královéhradecké Divadlo Drak vstupuje do své 66. sezóny

Královéhradecké Divadlo Drak vstupuje do své 66. sezóny

Na sezónu 2024/25 připravilo Divadlo Drak pro své diváky opravdu bohatý a pestrý program pro různé věkové kategorie malých i velkých návštěvníků.

Kalendárium akcí

 <  ZÁŘÍ 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Připravované akce

Kulturní akce -  8. ročník festivalu Bez domova
Kulturní akce - TELEMANNIA

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist