Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce - ČT Author Cup

Probíhající soutěže

OZVĚNA ALP

OZVĚNA ALP

Na programu: Fabian Müller, Mike Maurer, Richard Strauss
19. ZÁŘÍ 2024 V 19.30 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

TELEMANNIA

TELEMANNIA

V rámci cyklu Hradecká nokturna
ČTVRTEK 26. ZÁŘÍ 2024 V 19.30 HODIN
Aula Obchodní akademie (býv. Ústav hluchoněmých), Pospíšilova tř. 365, HK

ETC… + MALÝ BOBR

ETC… + MALÝ BOBR

„OLIN“ NEJEZCHLEBA SE ČLENY MIŠÍKOVÝCH ETC…
+ POCTA PETRU SKOUMALOVI
10. ŘÍJNA 2024 V 19 HODIN, ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  ZÁŘÍ 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Doporučujeme #kulturní akce

Filharmonie Hradec Králové na festivalech a před 47. koncertní sezónou
30.06.2024

zpět


Filharmonie Hradec Králové na festivalech a před 47. koncertní sezónou

Královéhradecká Filharmonie sotva zavřela dveře za svou uplynulou sezónou a už vyhlíží tu následující. Kromě dovolených a prázdninového volna hudebníky čeká také hraní na několika festivalech. A Hradečáci se již mohou těšit na další Open Air koncert „na náplavce“, letos věnovaný Bedřichu Smetanovi a oslavě 200 let od jeho narození.

Filharmonie Hradec Králové se koncem června rozloučila se svou šestačtyřicátou koncertní sezónou, a to dalším, Hradečáky oblíbeným, Open Air koncertem. Hudební Fantazie pod širým nebem přilákala na Malé náměstí v Hradci Králové stovky návštěvníků, kteří si přišli vychutnat příjemný večer s přáteli, sklenkou dobrého pití a samozřejmě s melodiemi v podání symfonického orchestru královéhradecké Filharmonie a jejích výjimečných hostů – klavíristy a skladatele Tomáše Kača a mladého talentovaného houslisty Richarda Kollerta.

Jaká byla vlastně ta uplynulá sezóna Filharmonie Hradec Králové přibližuje její ředitel Vladimír Šrámek: „Držíme se v dramaturgii toho dobrého a fungujícího, ale zároveň zkoušíme nové formáty. Nabízíme například prostor pro klubové koncerty coby doplněk naší hlavní činnosti. Navazujeme také nové spolupráce, jako třeba s Klicperovým divadlem u naší Oranžové koncertní řady věnované nejmenším posluchačům. Jsme rádi, že návštěvníci toto přijímají vstřícně. I současný zájem o koupi předplatného a návštěvnost koncertů potvrzují, že lidé si cestu ke kultuře a konkrétně i ke klasické hudbě dokážou najít a mají o ni zájem. Budeme-li hovořit řečí čísel, tak za minulý rok 2023 naše Filharmonie odehrála 103 koncertů, z toho 67 v našem koncertním sále, což je ještě více, než v „předcovidovém“ roce 2018. Stejně je tomu u celkového počtu návštěvníků, kterých jsme v loňském roce zaznamenali přes 70 tisíc.“

Než si filharmonici užijí zaslouženého prázdninového volna a dovolených, čekají je ještě dva koncerty. V sobotu 29. června hostování na festivalu Za poklady Broumovska a potom 4. července na festivalu Sedmihorské léto, kde vystoupí společně s kapelou Moondance orchestra Martina Kumžáka a sólisty v programu Michael Jackson Symphony. K dalším zkouškám se potom orchestr Filharmonie Hradec Králové sejde až v polovině srpna, tak, aby byl v sobotu 17. připraven zahrát pro návštěvníky Neratovských poutních slavností v Orlických horách.

„Již nyní zveme všechny příznivce také na další Open Air koncert pro Hradec na náplavce Eliščina nábřeží, který letos chystáme na 28. srpna. Jak napovídá název koncertu – Smetana na Smetanově nábřeží – pro posluchače připravujeme při příležitosti letošního Roku české hudby výběr Smetanova cyklu symfonických básní Má vlast,“ zve Vladimír Šrámek. Kdo z návštěvníků by váhal, jak je to s těmi nábřežími, vysvětlení je takové, že orchestr Filharmonie bude hrát, jak je uváděno, na náplavce Eliščina nábřeží, diváci budou mít ale lepší výhled i poslech z protějšího nábřeží Smetanova. Jako každoročně budou kromě hudebních zážitků připraveny také stánky s občerstvením. Vstup je volný a kdo má k dispozici loďku, nebo paddleboard, může si koncert užít z vodní hladiny.

Poslední srpnový den se potom filharmonici chystají zahrát na festivalu filmové hudby a multimédií Soundtrack v Poděbradech a týden nato na festivalu Zlatá pecka v Pardubicích. Pro hradecké publikum zahraje Filharmonie v sobotu 14. září v altánu v Jiráskových sadech a následující den zamíří, jako každoročně, do Kostelce nad Orlicí, kde ji čeká koncert v kostele svatého Jiří.

Příští, 47. koncertní sezónu otevře Filharmonie Hradec Králové slavnostně 19. září prvním koncertem Bílé abonentní řady, který nese titul Ozvěna Alp. Jako sólista a zároveň autor jedné z uváděných skladeb se představí švýcarský hráč na alpský roh Mike Maurer. Švýcarská stopa koncertu dále pokračuje přes autora úvodní skladby Fabiana Müllera a jeho symfonickou skicu Eiger, přes Alpskou symfonii pro orchestr od Richarda Strausse a samozřejmě také švýcarského šéfdirigenta Kaspara Zehndera. Koncert se koná pod záštitou Švýcarského velvyslanectví v České republice.

Filharmonie Hradec Králové chystá pro návštěvníky a posluchače ve své 47. koncertní sezóně mnoho dalších zajímavých hudebních momentů a zážitků. Prodej předplatného na příští koncertní sezónu sice oficiálně skončil 27. června, ale, jak prozrazuje Vladimír Šrámek: „případným zájemcům dovedeme vyjít vstříc a předplatné nabídnout, takže kdo lituje, že zaváhal, má stále šanci si jej pořídit, a to i v průběhu sezóny.“ Dobrou volbou pro zájemce, kteří by rádi využili příznivější cenu vstupného, ale zachovali si časovou flexibilitu, je také zakoupení Kupónového předplatného. Prodej vstupenek na jednotlivé koncerty příští sezóny potom odstartuje 22. července. Podrobnější informace jsou pro zájemce k dispozici na stránkách www.fhk.cz.

Všichni dobří rodáci

CARMEN MAYEROVÁ

CARMEN MAYEROVÁ

Divadelní a filmová herečka Carmen Mayerová se dostala do našeho kraje opravdu zvláštní náhodou. Tatínek, architekt a akademický malíř Charles Mayer, potkal maminku, která pocházela z baleárského ostrova Mallorca, na svých cestách ve francouzském Cannes.

JOSEF KAREL ŠLEJHAR

JOSEF KAREL ŠLEJHAR

„Soudím, že spisovatel nezná duše jiných, nýbrž jen svou."
„Byla vždy temnost ve mně, neštěstí a hrůza.“

BENJAMIN PATOČKA

BENJAMIN PATOČKA

Jak se může stát syn hajného světovým houslařem? Kromě nadání musí mít také štěstí. Benjamin Patočka, který se narodil 31. srpna právě před sto padesáti lety, měl obojí.

Tiskové zprávy

OCHUTNEJ TO NEJLEPŠÍ

OCHUTNEJ TO NEJLEPŠÍ

Vážení milovníci vína.
Prázdniny jsou za námi a před námi podzim plný vína a skvělých zážitků. Z celkem 1 370 vzorků vín od 165 vinařů z Čech i Moravy jsme pro vás vybrali to nejlepší. Vína si můžete ochutnat v pultové degustaci, v řízené degustaci nebo si je objednat přímo domů! Neváhejte a nákup neodkládejte. Zásoby i počty vstupenek jsou omezené!

Nové výstavy v Galerii moderního umění v Hradci Králové

Nové výstavy v Galerii moderního umění v Hradci Králové

Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) otevírá dvě nové výstavy. K vidění budou práce na papíře Jiřího Načeradského a monumentální figurativní obrazy Gabriely Slaninkové. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 5. září v 18:00.

Královéhradecké Divadlo Drak vstupuje do své 66. sezóny

Královéhradecké Divadlo Drak vstupuje do své 66. sezóny

Na sezónu 2024/25 připravilo Divadlo Drak pro své diváky opravdu bohatý a pestrý program pro různé věkové kategorie malých i velkých návštěvníků.

Kalendárium akcí

 <  ZÁŘÍ 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Připravované akce

Kulturní akce -  8. ročník festivalu Bez domova
Kulturní akce - TELEMANNIA

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist