Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce - ČT Author Cup

Probíhající soutěže

OZVĚNA ALP

OZVĚNA ALP

Na programu: Fabian Müller, Mike Maurer, Richard Strauss
19. ZÁŘÍ 2024 V 19.30 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

TELEMANNIA

TELEMANNIA

V rámci cyklu Hradecká nokturna
ČTVRTEK 26. ZÁŘÍ 2024 V 19.30 HODIN
Aula Obchodní akademie (býv. Ústav hluchoněmých), Pospíšilova tř. 365, HK

ETC… + MALÝ BOBR

ETC… + MALÝ BOBR

„OLIN“ NEJEZCHLEBA SE ČLENY MIŠÍKOVÝCH ETC…
+ POCTA PETRU SKOUMALOVI
10. ŘÍJNA 2024 V 19 HODIN, ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  ZÁŘÍ 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Doporučujeme #kulturní akce

Rocková kapela Čedič oslaví ve Starkoči 40 let na scéně v koncertem „Bylo to krásné a bylo toho dost – túr“
25.07.2024

zpět


Rocková kapela Čedič oslaví ve Starkoči 40 let na scéně v koncertem „Bylo to krásné a bylo toho dost – túr“

Poslední koncert Vysokovem odkojené rockové legendy na koupališti Starkoč nedaleko Náchoda v sobotu 3. srpna od 19.30

 

Přátelství pevné jako kámen, ale také „čaďák“ jako synonymum pro člověka, který se rád baví u dobré muziky – tak vznikl název skupiny Čedič, která se s frontmanem Tomášem Vítem v sobotu

3. srpna od 19.30 hodin představí na koupališti Starkoč u Náchoda. Kapela, jejíž kořeny jsou pevně spojené s nedalekým Vysokovem, zde oslaví čtyřicet let na scéně a zároveň se se starkočskými fanoušky symbolicky rozloučí koncertem nazvaným „Bylo to krásné a bylo toho dost – túr“, bude se jednat o poslední koncert Čediče na starkočském koupališti. Na koncertě zazní v podání Čediče hity takových kapel a interpretů, jako jsou například Chinaski, Elán, The Offspring, ale třeba i Jon Bon Jovi či AC/DC. Speciálním hostem večera bude původně východoněmecká kapela Die Kast, která na koncert dorazí stylově trabantem. Vstupné na koncert je dobrovolné.

 

Kapela Čedič si pro svůj koncert koupaliště Starkoč nevybrala náhodou, ani poprvé. Na chalupě rodiny Tomáše Víta na nedalekém Vysokově totiž kapela ve svých začátcích pravidelně zkoušela, aktuálně však dům přechází do rukou nových vlastníků a letošním vystoupením se série starkočských koncertů Čediče symbolicky uzavře. Skupina vznikla v roce 1984, kdy ji založili spolužáci basák a zpěvák Mirek Marada, bubeník a zpěvák Tomáš Vít, klávesák František Truhlář a kytarista Oleg Spružina, ve své produkci pokračovala i během vysokoškolských studií jejích členů, a dokonce přežila i jejich tehdy povinnou vojnu. Koncertovala dle jejich slov „v klubech a kulturácích, na souši i na lodi, venku i vevnitř, na Mikuláše i na Velikonoce, ba dokonce i s Leninem na zdi za zády.“ Pak se ovšem její členové pracovně i soukromě rozprchli do různých koutů světa, aby se po dvou letech zase jako kamarádi sešli. Slovo dalo slovo a padl nápad, že by bylo fajn si společně „sem tam zahrát“. „Scházeli jsme se možná dvakrát do roka, hlavní akcí byly letní srazy na chalupě u Tomáše ve Vysokově. Tam jsme vždy na půdě pilně cvičili, jezdili se koupat na Rozkoš a v sobotu jsme na místním hřišti uspořádali veřejnou produkci a mělo to dobrý ohlas,“ popisuje náchodské kořeny kapely basák a zpěvák Mirek Marada. A bubeník a zpěvák Tomáš Vít, jehož tatínek Luboš byl s Vysokovem spojený skrze rodinné vazby, říká: „Ve Starkoči byla a je vždy skvělá atmosféra, připadáme si tam jako mezi svými. Z některých návštěvníků už jsou senioři, ale stále mají páru a jsou na parketu vždy jako první, jen co zaznějí první tóny. Mezi návštěvníky jsou i fanoušci z okolních obcí, pochopitelně i z Vysokova. My jako kapela se u příležitosti koncertu setkáváme vždy na pár dní ve Vysokově na chalupě, připomíná nám to naše studentská léta, i proto to má pro nás asi speciální kouzlo,“ dodává Tomáš Vít.

 

Skupina nyní působí ve složení Tomáš Vít (bicí, zpěv), František Truhlář (klávesy), Oleg Spružina (kytara), Mirek Marada (basa, zpěv), Emil Bartovič (kytara, zpěv), Hugo Natal (bicí), Luboš Čipera (kytara, zpěv) a Matěj Čipera (klávesy, saxofon), v němž se představí i na koncertě ve Starkoči. Ne nadarmo má kapela jako své motto „Rock solid friends“ – tato metafora odkazuje k názvu kapely, jenž je zároveň důkazem, že přátelství pevné jako kámen či skála vydrží téměř všechny životní zkoušky. Speciálním hostem ve Starkoči bude německá skupina Die Kast, kterou znají členové kapely Čedič z dob studií. Ta publikum překvapí experimentálnějším soundem, jenž je nyní pevně v rukou potomků jejích zakladatelů. Vstupné na koncert Čediče „Bylo to krásné a bylo toho dost – túr“ na koupališti Starkoč je dobrovolné. Více na www.cedic.cz, facebook.com/cedic.kapela a na http://koupalistestarkoc.wz.cz

 

Kontakt PR a tiskový servis:

Klára Bobková, klara.bobkova@4press.cz, tel. +420 731 514 462

www.cedic.cz

 

Kapela Čedič dnes

 

TOMÁŠ – Majoritní akcionář a předseda představenstva společnosti ČEDIČ a.s. Bez jeho vůle a organizačních schopností by ČEDIČ dávno existoval už jen na fotkách. Udává tempo. Na jevišti je ho plno, i když se sem tam rád schová za bicí soupravu – to totiž bylo dlouhá léta jeho místo, než se postavil dopředu za mikrofon. Pochází z Hradce Králové. Na chalupě Tomášovy rodiny ve Vysokově u Náchoda jsme dlouhá léta měli hlavní základnu pro naše výpady, stavěli jsme tam naši první aparaturu a dodnes se tam každé léto aspoň na pár dní sejdeme trochu orazit i s rodinnými příslušníky a kamarády. Půda Tomášovy chalupy ve Vysokově je zkrátka naším druhým domovem.

OLEG – První kytara, druhé průvodní slovo a občasný vokál. Spolu s Lubošem je Oleg jediný originál Pražák v našem souboru. Dějiny ČEDIČ se začaly psát až jeho začleněním do party v roce 1984, je tedy zakládajícím členem. Pro ČEDIČ je stejně nepostradatelný svým charakteristickým stylem hry, jako Bryan May pro Queen. Umí sám navrhovat a vyrábět potřebný hardware pro ten správný kytarový zvuk, jeho booster v designu "klubko drátů" je dodnes ozdobou Muzea lidové rockové tvořivosti ve městě Uralsk v západním Kazachstánu.

FRANTA – Snad jako jediný studoval hru na svůj nástroj – černé a bílé klapky, na Lidové škole umění.  Nikdy se nevyjádřil, do jakého ročníku se až probojoval, a jestli to studium vůbec kdy dokončil, přesto jej považujeme za jediného certifikovaného umělce v našich řadách. Je zakládajícím členem souboru. Umí rozbouřit stojaté vody, ale i uklidnit rozjeté vášně. Jednu dobu jsme museli hrát bez něj a nebylo to ono. Franta je znojemský patriot, ale i on se už přesunul za námi ostatními do Prahy.

LUBOŠ – Poprvé se kolem nás mihnul v roce 1986, kdy nám asi půl roku dělal zvukaře. Bohužel zdědil aparaturu po Slávkovi, takže hned na prvním koncertě před nabitým sálem se mu ji nepodařilo ani zapnout. My to chápeme, ale Luboš se po tomto neúspěchu vytratil na dlouhá léta neznámo kam. Stejně tehdy hrál akorát folk a country, takže co tehdy s ním, že? Po letech jsme na něj řízenou náhodou znovu narazili zrovna v době, když jsme sháněli druhou kytaru. Slušný kytarista a pěvec s hlasem školeným z Kühnova dětského sboru prošel za ta léta vývojem jako Bob Dylan, navíc je pravověrný čaďák, nebylo co řešit.

MIREK – Ztepilý šuhaj z Kyjova, dnes další náplavka v Praze. „Power“ podle něj je, když něžně pohladíš tu nejtlustší strunu na baskytaře a tlaková vlna přičísne všem na parketu pěšinku. Neptejte se jej, jak se to má hrát, hlava to neví, to ví jen ruka. Hlava se zapojí jen když ucho zaregistruje nějaký problém.  Ač světoobčan, prohlašuje spolu s Petrem Bezručem, že "...vždy veselo bývalo v Kyjově, vždy veselo v Kyjově bude.

HUGO – Zaujímá jediný dneska putovní post v našem ansámblu – bubeník. Je z Portugalska. Pracuje jako jaderný fyzik výzkumník na jedné z našich univerzit, něco jako z Teorie velkého třesku. Doufáme, že nám dlouho vydrží, než jej zase pracovní povinnosti odvanou na nějakou jinou univerzitu někde ve světě.

EMIL – Zjevil se, až když první sestava už byla kompletní. Na své místo v sestavě si ale trpělivě počkal, dokud se neuvolnilo. Do té doby byl takovým nehrajícím kapitánem. Pochází z Karviné, takže se nemůžeme divit, že vždycky inklinoval k heavy metalu a byl zastáncem té nejtvrdší linie v našich řadách. S věkem teda trochu zjemnil, takže teď je to tak akorát. Hraje na kytaru a hecuje publikum.

MLADÁ GENERACE – Do našich aktivit se v hojné míře zapojují i naši potomci a jiní rodinní příslušníci, často též na pódiu. Dva takoví se vystřídali za bicími, tři děvčata zpívala vokály, než všichni postupně odrostli nebo změnili angažmá. Aktuálně zůstal jediný – Matěj na saxofon.

Všichni dobří rodáci

CARMEN MAYEROVÁ

CARMEN MAYEROVÁ

Divadelní a filmová herečka Carmen Mayerová se dostala do našeho kraje opravdu zvláštní náhodou. Tatínek, architekt a akademický malíř Charles Mayer, potkal maminku, která pocházela z baleárského ostrova Mallorca, na svých cestách ve francouzském Cannes.

JOSEF KAREL ŠLEJHAR

JOSEF KAREL ŠLEJHAR

„Soudím, že spisovatel nezná duše jiných, nýbrž jen svou."
„Byla vždy temnost ve mně, neštěstí a hrůza.“

BENJAMIN PATOČKA

BENJAMIN PATOČKA

Jak se může stát syn hajného světovým houslařem? Kromě nadání musí mít také štěstí. Benjamin Patočka, který se narodil 31. srpna právě před sto padesáti lety, měl obojí.

Tiskové zprávy

OCHUTNEJ TO NEJLEPŠÍ

OCHUTNEJ TO NEJLEPŠÍ

Vážení milovníci vína.
Prázdniny jsou za námi a před námi podzim plný vína a skvělých zážitků. Z celkem 1 370 vzorků vín od 165 vinařů z Čech i Moravy jsme pro vás vybrali to nejlepší. Vína si můžete ochutnat v pultové degustaci, v řízené degustaci nebo si je objednat přímo domů! Neváhejte a nákup neodkládejte. Zásoby i počty vstupenek jsou omezené!

Nové výstavy v Galerii moderního umění v Hradci Králové

Nové výstavy v Galerii moderního umění v Hradci Králové

Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) otevírá dvě nové výstavy. K vidění budou práce na papíře Jiřího Načeradského a monumentální figurativní obrazy Gabriely Slaninkové. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 5. září v 18:00.

Královéhradecké Divadlo Drak vstupuje do své 66. sezóny

Královéhradecké Divadlo Drak vstupuje do své 66. sezóny

Na sezónu 2024/25 připravilo Divadlo Drak pro své diváky opravdu bohatý a pestrý program pro různé věkové kategorie malých i velkých návštěvníků.

Kalendárium akcí

 <  ZÁŘÍ 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Připravované akce

Kulturní akce -  8. ročník festivalu Bez domova
Kulturní akce - TELEMANNIA

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist