Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce - ČT Author Cup

Probíhající soutěže

OZVĚNA ALP

OZVĚNA ALP

Na programu: Fabian Müller, Mike Maurer, Richard Strauss
19. ZÁŘÍ 2024 V 19.30 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

TELEMANNIA

TELEMANNIA

V rámci cyklu Hradecká nokturna
ČTVRTEK 26. ZÁŘÍ 2024 V 19.30 HODIN
Aula Obchodní akademie (býv. Ústav hluchoněmých), Pospíšilova tř. 365, HK

ETC… + MALÝ BOBR

ETC… + MALÝ BOBR

„OLIN“ NEJEZCHLEBA SE ČLENY MIŠÍKOVÝCH ETC…
+ POCTA PETRU SKOUMALOVI
10. ŘÍJNA 2024 V 19 HODIN, ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  ZÁŘÍ 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Doporučujeme #kulturní akce

Nové výstavy v Galerii moderního umění v Hradci Králové
03.09.2024

zpět


Nové výstavy v Galerii moderního umění v Hradci Králové Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) otevírá dvě nové výstavy. K vidění budou práce na papíře Jiřího Načeradského a monumentální figurativní obrazy Gabriely Slaninkové. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 5. září v 18:00.
 
Součástí nedávno otevřené výstavy Jak sbírat umění: příběh Karla Tutsche (28/04/24–12/10/25) jsou dvě obměnné expozice, pro něž byly vyhrazeny speciální výstavní prostory – Kabinet sběratele a Galerie Na bidýlku II.
Kabinet sběrateleseznamuje návštěvníka se začátky sběratelství Karla Tutsche skrze první sekci exlibris – kolekci drobné účelové grafiky. Od čtvrtka 5. září zde budou k vidění práce malíře, grafika, dlouholetého pedagoga Jiřího Načeradského. Čelní představitel nové figurace 60. let je díky absurdnímu sarkasmu jeho prací spojován také s okruhem české grotesky. Výstavu připravila kurátorka a vedoucí odborného oddělení GMU Petra Příkazská.
„Přestože se jeho díla už od dob studií vyznačovala gestickou syrovostí a expresivitou, za každým zdánlivě náhodným tahem se skrývá vědomá a promyšlená strategie. Malba i kresba jsou pro Načeradského hrou, která v průběhu let prošla mnoha poměrně radikálními proměnami.“vysvětluje kurátorka výstavy Petra Příkazská.
Kolekce kreseb a grafik Jiřího Načeradského je nejrozsáhlejším souborem Sbírky Karla Tutsche. Téměř 100 prací dokumentuje autorovu tvorbu mezi lety 1965 až 1994. Je pravděpodobné, že větší část těchto děl se do sbírky dostala v souvislosti s neoficiálními výstavami, které Tutsch organizoval na přelomu 70. a 80. let.
Galerie Na bidýlku IIprezentuje cyklus komorních výstav nejmladší generace autorů, současných studentů či absolventů z ateliérů výtvarných škol. Kurátoři tak v novém kontextu oživují základní Tutschovu strategii, jíž bylo právě objevování a prezentace prací dosud neznámých výtvarníků. Nová výstava představí mladou umělkyni Gabrielu Slaninkovou. Její díla zaujmou bravurní technikou malby vyvíjející se dynamickým stylem zachycení plynutí času na plátně i svou harmonickou barevností. Ve svých dílech hledá podstatu lidské existence. Poukazuje zároveň na paradoxní fungování světa, kdy útěk do imaginárních světů, především mediálních a virtuálních, je palčivým problémem nejen mladé generace.
Autorčina výstava Spojení představí díla, ve kterých jde především o pohled do vlastního nitra skrze výraz tváře i letmá gesta. Každý drobný detail na plátně pomáhá dotvořit výsledný dojem, situaci. Zachycení pohybu, aktuálního momentu, a jeho pokračování se do díla dostává nejčastěji v podobě rozpohybované ruky, která autorku provází celým jejím dílem. Ruka zde zastává více rolí, v závislosti na souvislostech celku – ruka jako symbol ochrany, dotyku ale i spojení nebo negativní symbol moci. V dílech je opakujícím se předmětem mobilní zařízení, díky němuž je postava ve spojení ve všech jeho podobách – fyzickém, emocionálním i vzdáleném (v myšlenkách). Kurátorkou výstavy je Anna Horák Zemanová. Obě výstavy zůstanou k vidění do 3. listopadu 2024.
Výstava Jak sbírat umění: příběh Karla Tutsche (28/04/24–12/10/25)je pokusem o rekonstrukci Tutschovy cesty od amatérského sběratele drobné grafiky a exlibris k uznávanému znalci a majiteli jedné z nejvýznamnějších sbírek své doby u nás. Vystaveno je více než 300 děl a expozice návštěvníkovi zároveň představuje pravidla, kterými se při tvorbě své sbírky řídil sám Karel Tutsch. Jeho dlouhodobý zájem a přehled o umění ho dovedl až na vrchol, kdy dokázal sestavit sbírku obsahující umělecká díla, která dohromady vytváří subjektivní a tím i neopakovatelnou encyklopedii českého umění od poloviny 60. let do počátku milénia.
Sbírka je výjimečná svou uceleností i vyhraněným profilem. Obsahuje díla autorů, kteří měli zásadní podíl na vývoji českého současného umění. Ve sbírce jsou zastoupení například Jiří Sopko, Antonín Střížek, Naděžda Plíšková, Alena Kučerová, Jiří David, Jiří Petrbok, Ján Mančuška nebo Jiří Kovanda.

Všichni dobří rodáci

JAN BUCHAR

JAN BUCHAR

Když na přelomu let 1892 – 3 věnoval kníže Harrach napodobeninu norských lyží několika okolním obyvatelům, jistě netušil, kolik radosti způsobí milionům milovníků zimních sportů. Jeden pár totiž dostal kantor Jan Buchar, rodák z Mříčné u Jilemnice (*20. září 1859).

CARMEN MAYEROVÁ

CARMEN MAYEROVÁ

Divadelní a filmová herečka Carmen Mayerová se dostala do našeho kraje opravdu zvláštní náhodou. Tatínek, architekt a akademický malíř Charles Mayer, potkal maminku, která pocházela z baleárského ostrova Mallorca, na svých cestách ve francouzském Cannes.

JOSEF KAREL ŠLEJHAR

JOSEF KAREL ŠLEJHAR

„Soudím, že spisovatel nezná duše jiných, nýbrž jen svou."
„Byla vždy temnost ve mně, neštěstí a hrůza.“

Tiskové zprávy

Kreativní učení, dramaturgie, foto, film a divadlo – na kurzy pro dospělé zve Centrum uměleckých aktivit

Kreativní učení, dramaturgie, foto, film a divadlo – na kurzy pro dospělé zve Centrum uměleckých aktivit

Centrum uměleckých aktivit Hradec Králové (CUA) se dlouhodobě zaměřuje na vzdělávání a podporu umělců v oborech divadlo, audio-vizuální tvorba, výtvarno, fotografie a kreativní učení. Se začátkem školního roku se i CUA připomíná se svou nabídkou kurzů i workshopů pro dospělé, ale také s možností využít profesionálně vybavené studio nebo odborné konzultace. V letošním programu se objeví jak stálice ze všech oborů činnosti CUA, nově se představí např. dramaturgické workshopy, práce s filmovou technikou, fotografování aktu i práce se osvětlovací technikou ve fotografii i na jevišti.

OCHUTNEJ TO NEJLEPŠÍ

OCHUTNEJ TO NEJLEPŠÍ

Vážení milovníci vína.
Prázdniny jsou za námi a před námi podzim plný vína a skvělých zážitků. Z celkem 1 370 vzorků vín od 165 vinařů z Čech i Moravy jsme pro vás vybrali to nejlepší. Vína si můžete ochutnat v pultové degustaci, v řízené degustaci nebo si je objednat přímo domů! Neváhejte a nákup neodkládejte. Zásoby i počty vstupenek jsou omezené!

Nové výstavy v Galerii moderního umění v Hradci Králové

Nové výstavy v Galerii moderního umění v Hradci Králové

Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) otevírá dvě nové výstavy. K vidění budou práce na papíře Jiřího Načeradského a monumentální figurativní obrazy Gabriely Slaninkové. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 5. září v 18:00.

Kalendárium akcí

 <  ZÁŘÍ 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Připravované akce

Kulturní akce - TELEMANNIA
Kulturní akce - Náplavka pro hospic
Kulturní akce - Koncert Nos Dames

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist