Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce - ČT Author Cup

Probíhající soutěže

TELEMANNIA

TELEMANNIA

V rámci cyklu Hradecká nokturna
ČTVRTEK 26. ZÁŘÍ 2024 V 19.30 HODIN
Aula Obchodní akademie (býv. Ústav hluchoněmých), Pospíšilova tř. 365, HK

ETC… + MALÝ BOBR

ETC… + MALÝ BOBR

„OLIN“ NEJEZCHLEBA SE ČLENY MIŠÍKOVÝCH ETC…
+ POCTA PETRU SKOUMALOVI
10. ŘÍJNA 2024 V 19 HODIN, ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  ZÁŘÍ 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Doporučujeme #kulturní akce

Počasí má být už jen lepší, v sobotu chceme Zažít Hradec jinak
18.09.2024

zpět


Počasí má být už jen lepší, v sobotu chceme Zažít Hradec jinak

Muzeum východních Čech, Filharmonie Hradec Králové (FHK), kavárna MOKKA ODA, Centrum uměleckých aktivit (CUA), Klicperovo divadlo a akční skupina Divá bába – to jsou organizátoři letošního sousedského setkání Zažít město jinak v Hradci Králové. Akce, která má za cíl poznat své město a užít si ho v nových souvislostech, se bude konat už v sobotu 21. září od 14 do 18 hodin. Pořadatelé jsou po napínavém víkendu opatrní, ale přesto se na sobotní odpoledne těší. Pro návštěvníky nabídnou hlavně venkovní program, někde se ale otevře i „zákulisí“.

CUA plánuje většinu programu přímo v Tomkově ulici, jak je jejich dobrým zvykem. Po celé odpoledne se budou moci návštěvníci zapojit do různých aktivit včetně burzy zelených rostlin nebo pletení a háčkování přímo na ulici. Pro návštěvníky ale mimořádně otevře i jinak nepřístupné prostory v suterénu.
„Dílna stopmotion animace se uskuteční přímo ve vstupní hale Centra uměleckých aktivit. Od 18 hodin se přesuneme do podzemí, do bývalého Orient baru, kde proběhne dernisáž multimediální instalace Singularity,“ přibližuje plány na sobotu ředitelka CUA Martina Erbsová.

Klicperovo divadlo pro návštěvníky připravuje výtvarnou dílnu, kde si mohou děti vytvořit jednoduché masky. Všem návštěvníkům nabízí příležitost stát se na chvíli herci – vyzkoušet si kostýmy z divadelní půjčovny a pořídit si atraktivní fotku v připraveném „pokojíčku“, případně se zapojit do neherecké módní přehlídky. Součástí programu bude také kvíz a hudební program.
„Pevně věříme, že nám počasí umožní venkovní program uskutečnit. V opačném případě se pokusíme alespoň část programu v omezeném režimu realizovat uvnitř divadla,“ slibuje Martin Sedláček z Klicperova divadla.

Ve filharmonii zatím počítají s rozmanitými hudebními ukázkami a workshopem pro děti. V případě, že by byla předpověď nepříznivá, přesune se program do budovy.

„V případě nepříznivého počasí jsme připraveni program přesunout do prostor velkého sálu a foyer. K dispozici bude zároveň i nově zrekonstruovaná kavárna Café Filharmonie, kde se v průběhu celého odpoledne můžete občerstvit a zahřát. Věříme však, že se počasí v průběhu týdne umoudří a program si společně s námi užijete naplno a pod širým nebem,“ zve na program Martin Votava z Filharmonie Hradec Králové.

Program Filharmonie Hradec Králové zůstává v platnosti až na jedinou výjimku. Z bezpečnostních důvodů pořadatelé zrušili plánované lodičky na Labi, které měly sloužit jako přívoz mezi Smetanovým a Eliščiným nábřežím.

Nejmenší z pořadatelů – kavárna MOKKA ODA je ideálním místem pro strávení času jak uvnitř v kavárně, tak venku. K posezení zve na zahrádku ve vnitrobloku nebo na palety přímo na ulici V Kopečku. Situaci pro případ chladnějšího počasí má vyřešenou – pro návštěvníky může nabídnout nápoje na zahřátí i sladké a slané dobroty. Zázemí na kreslení a navrhování graffiti bude k dispozici za všech okolností.

Komplikovanější je situace na Malém náměstí a u Muzea východních Čech.

„Mokrou variantu jsme sice promýšleli, ale vzhledem k tomu, že nemáme k dispozici žádný vlastní prostor, nezbývá nám než věřit, že počasí nám bude přát. O zrušení celé akce ale rozhodně neuvažujeme. Prozatím jsme ale raději dokoupili ještě jeden stan – pro jistotu,“ doufá Ilona Mach z akční skupiny Divá bába. Ta působí na Malém náměstí.

Místní organizátoři zvou na koncert hradecké kapely Jinotaj, prezentaci místních spolků a výrobků lokálních výrobců, swap květin, výtvarné dílny i zápolení v šachu.

Také Muzeum východních Čech, které se letos zapojuje do akce Zažít město jinak poprvé, bude do poslední chvíle sledovat předpověď počasí. Zatím jsou ale muzejníci přesvědčeni, že vše proběhne na jedničku a těší se, že jejich první ročník se povede.

Akce Zažít město jinak se odehrává na šesti místech v Hradci Králové v sobotu 21. 9. 2024, 14:00 – 18:00 hod. Zastavte se ve Filharmonii Hradec Králové, Muzeu východních Čech, kavárně MOKKA ODA, Tomkově ulici – v CUA, Klicperově divadle a na Malém náměstí.

 

BOX:

Pořadatelem akce Zažít město jinak je AUTO-MAT, z. s. Akce, která má tradici už od roku 2006, si klade za cíl pomoci vytvářet aktivní komunity ve městech, rozvíjet místní ekonomiku a podporovat udržitelný způsob života – ať už se týká dopravy, jídla, nakládání s odpady i ekologických technologií. Důraz klade také na ochranu místních zvyků a regionálních produktů, čistotu ve městě a vznik oblastí pro trávení volného času.
Zažít město jinak probíhá v Praze a více než 70 dalších městech v celé České republice.

Všichni dobří rodáci

JAN BUCHAR

JAN BUCHAR

Když na přelomu let 1892 – 3 věnoval kníže Harrach napodobeninu norských lyží několika okolním obyvatelům, jistě netušil, kolik radosti způsobí milionům milovníků zimních sportů. Jeden pár totiž dostal kantor Jan Buchar, rodák z Mříčné u Jilemnice (*20. září 1859).

CARMEN MAYEROVÁ

CARMEN MAYEROVÁ

Divadelní a filmová herečka Carmen Mayerová se dostala do našeho kraje opravdu zvláštní náhodou. Tatínek, architekt a akademický malíř Charles Mayer, potkal maminku, která pocházela z baleárského ostrova Mallorca, na svých cestách ve francouzském Cannes.

JOSEF KAREL ŠLEJHAR

JOSEF KAREL ŠLEJHAR

„Soudím, že spisovatel nezná duše jiných, nýbrž jen svou."
„Byla vždy temnost ve mně, neštěstí a hrůza.“

Tiskové zprávy

Počasí má být už jen lepší, v sobotu chceme Zažít Hradec jinak

Počasí má být už jen lepší, v sobotu chceme Zažít Hradec jinak

Muzeum východních Čech, Filharmonie Hradec Králové (FHK), kavárna MOKKA ODA, Centrum uměleckých aktivit (CUA), Klicperovo divadlo a akční skupina Divá bába – to jsou organizátoři letošního sousedského setkání Zažít město jinak v Hradci Králové. Akce, která má za cíl poznat své město a užít si ho v nových souvislostech, se bude konat už v sobotu 21. září od 14 do 18 hodin. Pořadatelé jsou po napínavém víkendu opatrní, ale přesto se na sobotní odpoledne těší. Pro návštěvníky nabídnou hlavně venkovní program, někde se ale otevře i „zákulisí“.

Zahájení 47. sezóny Filharmonie Hradec Králové za účasti švýcarského velvyslance

Zahájení 47. sezóny Filharmonie Hradec Králové za účasti švýcarského velvyslance

Ve čtvrtek 19. září otevře Filharmonie Hradec Králové slavnostním koncertem svou 47. sezónu. Jako každoročně tomu tak bude při příležitosti prvního koncertu hlavní symfonické, tedy Bílé řady. Program koncertu je letos sestaven v duchu hudebních tradic Švýcarska, odkud pochází současný šéfdirigent orchestru Kaspar Zehnder. Nad koncertem převzalo záštitu Švýcarské velvyslanectví v České republice a svou osobní účast přislíbil nedávno jmenovaný velvyslanec Švýcarska v České republice Urs Bucher.

Kreativní učení, dramaturgie, foto, film a divadlo – na kurzy pro dospělé zve Centrum uměleckých aktivit

Kreativní učení, dramaturgie, foto, film a divadlo – na kurzy pro dospělé zve Centrum uměleckých aktivit

Centrum uměleckých aktivit Hradec Králové (CUA) se dlouhodobě zaměřuje na vzdělávání a podporu umělců v oborech divadlo, audio-vizuální tvorba, výtvarno, fotografie a kreativní učení. Se začátkem školního roku se i CUA připomíná se svou nabídkou kurzů i workshopů pro dospělé, ale také s možností využít profesionálně vybavené studio nebo odborné konzultace. V letošním programu se objeví jak stálice ze všech oborů činnosti CUA, nově se představí např. dramaturgické workshopy, práce s filmovou technikou, fotografování aktu i práce se osvětlovací technikou ve fotografii i na jevišti.

Kalendárium akcí

 <  ZÁŘÍ 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Připravované akce

Kulturní akce - TELEMANNIA
Kulturní akce - Náplavka pro hospic
Kulturní akce - Koncert Nos Dames

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist