Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

LUBOŠ POSPÍŠIL, 5P + JAN HRUBÝ + HROMOSVOD

LUBOŠ POSPÍŠIL, 5P + JAN HRUBÝ + HROMOSVOD

KONCERT ROCKOVÝCH LEGEND
4. LISTOPADU 2024 V 19.00 HOD., ADALBERTINUM, TŘ. ČSA 300, HK

DVOŘÁKOVO KLAVÍRNÍ KVARTETO

DVOŘÁKOVO KLAVÍRNÍ KVARTETO

Koncert v rámci cyklu Hradecká nokturna
7. LISTOPADU 2024 V 19.30 HODIN
Síň Petra Ebena, Regiocentrum - Pivovarské náměstí 1245/2,  Hradec Králové

Kalendárium akcí

 <  ŘÍJEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Doporučujeme #kulturní akce

VERNISÁŽ NOVÝCH VÝSTAV | GMU

zpět


Srdečně vás zveme na vernisáž nových výstav. Zahájení se uskuteční ve čtvrtek 20/06/2024 v 18:00 v Galerii moderního umění v Hradci Králové.
_____________________

Henry Moore a československé umění po roce 1945
21/06/24–19/01/25
kurátorky: Pavlína Morganová, Lujza Kotočová
Henry Moore (1898–1986) byl považován za jednoho z klíčových představitelů modernistického sochařství již za svého života. Jeho vizuální jazyk se kromě specifického přístupu k ztvárňování anatomických rysů vyznačoval rovněž schopností propojovat nejrůznější prohlubně, štěrbiny či jiné biomorfní tvary do organických celků, majících ve výsledku tendenci problematizovat hranici mezi abstraktním a konkrétním. Díky těmto kvalitám, jakož i podpoře mohutné kulturně-diplomatické kampaně, se vliv jeho děl propsal nejen do tvorby následujících uměleckých generací ve Spojeném království, ale svoji stopu zanechal i v dalších krajinách, socialistické Československo nevyjímaje.

Věra Říčařová Vítková & František Vítek | Loutky & židle
21/06/24–06/10/24
kurátor: Miloš Vojtěchovský
Výstava Loutky & židle pro prostor Bílá kostka je imaginativní procházka loutkářským ateliérem, sbírkou, kabinetem kuriozit. Diváci mohou poznat různé kapitoly společné tvorby dvojice Věry & Františka Vítkových, prohlédnout si individuální práce umělců, vyslechnout si příběhy jejich sběratelských zálib a zaposlouchat se do tikání, šramocení a cinkání hracích i nehracích mechanizmů. Instalace zahrnuje různé divadelní artefakty a propriety a vytváří působivý prostor rukodělné dílny s řezbářskými nástroji, diáři, skicáři a zápisníky, s kresbami, obrazy, mechanickými konstrukcemi, panoptikem dřevěných loutek, kostýmů, otlučeného nábytku i nalezených předmětů. Ty spolu navozují přísvit zmizelého světa kočovných cirkusů, hudebních mechanismů a pohyblivých manekýnů, bleších trhů, podivných masek či sbírek kuriozit, utvářející kolorit c. a k. a předválečné střední Evropy. František Vítek kdysi budoval řezbářskou dílnu a jeviště v Draku, po rozchodu s divadlem si zařídil vlastní dílnu v domě, kde v Hradci bydleli. V polovině 90. let Vítkovi znovu museli pro své početné sbírky, rekvizity a loutky hledat nový domov. Z tohoto improvizovaného úložného prostoru je část předmětů a archivu pro výstavu v Galerii moderního umění v Hradci Králové zapůjčena.

Juliana Höschlová | Tears for Fears
21/06/24–06/10/24
kurátorka: Tereza Špinková
Tears for Fears je britská synth popová hudební kapela založená v 80. letech minulého století. Jméno skupiny je inspirováno tzv. primární terapií, kterou rozvíjel v 70. letech americký psycholog Arthur Janov. Ta je založena na ohledávání potlačených bolestí z dětství, které můžou být příčinou problémů přetrvávajících v dospělosti. „Slzy místo strachu“ pak odkazují k představě, kdy je pláč ozdravným způsobem, jak se zbavit strachu či úzkostí. Aspekt vyrovnávání se s (environmentálním) žalem i skrze apropriaci popových písní je úzce spjat s životem Juliany Höschlové a do její tvorby se propisuje již několik let. Hlubokou inspirací pro výstavu je motiv vody v podobě potoka v místě Julianina bydliště, který je doslova zdrojem života pro toto místo a (nejen) pro umělkyni samotnou. Jeho podoba a zvuk se však s postupující klimatickou změnou proměňuje – jak se vyrovnat s mizením něčeho, nad čím nemáme kontrolu? Jak oplakávat tak, abychom se vymanili z pasivní rezignace a měli sílu nacházet nové cesty? Dokážeme se vůbec smířit s tím, že podoba světa, na kterou jsme si zvykli, už nikdy nebude jako dříve a život v něm se stává v některých místech nemožným?
_____________________
Vstup ZDARMA
Výstavy byly podpořeny Ministerstvem kultury České republiky a Statutárním městem Hradec Králové.

Všichni dobří rodáci

JOSEF KAREL ŠLEJHAR

JOSEF KAREL ŠLEJHAR

„Soudím, že spisovatel nezná duše jiných, nýbrž jen svou."
„Byla vždy temnost ve mně, neštěstí a hrůza.“

JOSEF ŠTEFAN KUBÍN

JOSEF ŠTEFAN KUBÍN

Jičín – město pohádky je slogan obvykle spojovaný s Rumcajsem a Václavem Čtvrtkem. Jenže z Valdštejnova města pocházel také proslulý pohádkář Josef Jan Nepomuk Kubín.

FRANTIŠEK IGNÁC ANTONÍN TŮMA

FRANTIŠEK IGNÁC ANTONÍN TŮMA

První třetina životních osudů evropsky proslulého českého skladatele je kvůli nedostatku relevantních informací plná záhad. Narodil se skutečně 2. října 1704? To se neví.

Tiskové zprávy

    PROGRAM DIVADLA DRAK / LISTOPAD 2024

PROGRAM DIVADLA DRAK / LISTOPAD 2024

V listopadu můžete vyrazit na reprízy oblíbených inscenací pro malé i velké, ale
i na novou výstavuDIZAJNIŠTĚ, podzimní NEDĚLÁNÍ / CESTA DO MEXIKA nebo mini-veletrh těch nejhezčích dětských knih DRAČTENÍ.

Tancuj, Matyldo bude mít premiéru na americkém kontinentu,  v Čechách vychází stejnojmenná kniha

Tancuj, Matyldo bude mít premiéru na americkém kontinentu, v Čechách vychází stejnojmenná kniha

Tvůrci filmu producentka Nataša Slavíková a režisér Petr Slavík, oba scenáristé, společně doprovodí svůj úspěšný celovečerní snímek Tancuj, Matyldo na premiéru na americký kontinent.

Filharmonie Hradec Králové zahájila Oranžovou koncertní řadu pro rodiny s dětmi

Filharmonie Hradec Králové zahájila Oranžovou koncertní řadu pro rodiny s dětmi

Oranžové řady v této sezóně. Program těchto koncertů, které jsou dlouhodobě oblíbené u rodin s dětmi, je speciálně přizpůsoben nejmladším posluchačům tak, aby jim přiblížil svět klasické hudby zábavnou a interaktivní formou.

Kalendárium akcí

 <  ŘÍJEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Připravované akce

Kulturní akce - Hradecká nokturna – Dvořákovo klavírní kvarteto“
Kulturní akce - P A V E L   S U K D O L Á K,  pastely, barevné lepty

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist